Митовете за АЕЦ Белене
За референдума

Референдумът отмина и строежът на Белене се отлага за неопределено време. Ядреното лоби със сигурност ще продължи опитите за строеж на нови реактори обаче. Идеята за строеж на нови блокове в Козлодуй не е много по-различна и при точни изчисления, цената на тока едва ли би се оказала конкурентна и там.

У нас ядреното лоби все още не се е спряло да използва всякакви методи - в момент на много спряни и губещи централи се говори за "стоене на свещи", споменаването на бъдещи АЕЦ в Турция и Англия веднага се представя като "интензивно строителство" и т.н. Орешарски в първия ден на мандата си се яви в чалга предаването на Слави и заяви "усещането си за Белене". Един иск на Русия, който всеки може да внесе в който си иска съд се представя като неизбежно загубен и това наистина може да се случи тъй като огромен брой лица у нас помагат това да се стане. "Патриотът" Сидеров пък щял да търси инвеститори в Китай, където само за една година проектите за нови АЕЦ са отрязани от 80 на 40. Едва ли ще му е проблем да намери при обещани държавни гаранции. С помощ на държавата всеки бизнес може да бъде "успешен", дори и пари за комисионни се намират. Време е може би не само да бойкотираме референдуми за АЕЦ, но и да им покажем, че знаем какво става и да им покажем зъбите си.

В Белене или не, всеки нов ядрен реактор в страната ни може да донесе само хаос, особено при авария, преждевременно затваряне, липса на пазар за тока и изсмукване на милиарди необходими за нормално развитие на страната ни. Мечтите за евтин ток, високотехнологично развитие и много работни места са чист мираж, докато при по-лош късмет всеки нов ядрен реактор би могла да ни донесе точно обратното.