Митовете за АЕЦ Белене
Мит 6: Изчислената цена от HSBC е грешно завишена, а пълният доклад е скрит


Зад този мит застана "специалистта" по АЕЦ Румен Овчаров, който заяви че цената на АЕЦ се изислява по "overnight" цена, която като се умножи примерно по две и се прибави нещо отгоре, всеки може да си изчисли цената на Белене. Използавнето на един по-английски термин може и да впечатли някой случайно минаващ, но издава пълна неграмотност как се пресмята по идея цената на завършен реактор. Овчаров може и да знае как работи ядрен реактор, но не и как се пресмята цената му.

Това, че цената на Росатом не включва подстанции и делекопроводи, сгради, пътища и т.н. изглежда лесно се разбира. Има обаче и едни огромни сложни лихви, които се натрупват до милиарди до пуска на реактора и те се изчисляват малко по-сложно. Няма как АЕЦ да се направи за една нощ. Ако се купи една турбина пет години преди АЕЦ да почне да произвежда ток трябва върху разходите й да се плащат лихви, а след пуска де факто върху тези лихви банката си иска още лихви. При покупка на апартамент за 100,000, с лихва 7% след 20 години ще сте платили на банката към 400,000. Е кое има по-голяма тежест в цената - "овърнайт" цената или останалото от лихви, ескалация, забавяния, рискове, застраховки и т.н. Сметките без лихви лесно излизат криви в пъти.

Овчаров е свикнал да си купува всичко без лихви и на специални цени и не бива да ни учудва, че има затруднения да си представи какви са лихвите за Белене. Трудно би натрупал и сериозен опит като енергиен специалист като партиен секретар на "Енергопроект" и висш политик от БСП. Милионите които е натрупал на тези позиции и дори е помогнал на много другари да направят същото е нещо което може да бъде направено от когото и да е на тези позиции. Съвременната енергетика е много сложна. Токът е много специфична тока тъй като не може да се складира, не може да се пренася без пречки от една точка до друга и не бива да се оставя която и да е точка от страната без ток за по-дълго от няколко часа и то само при авария. На запад висшите ръководители в енергетиката винаги имат по 20-30 години стаж в енергетиката, като са преминали по 5-6 година през мелниците на всяко ниво. Примерите за некадърни и неграмотни висши ръководители без и един подходящ стаж в енергетиката у нас са толкова много, че няма как да ги изброим тук.

Цената "overnight" на реактора е интересна в случая само за продавача му и няма никакъв начин да се изчисли цената на Белене от нея наум. Всеки инвеститор в АЕЦ смята цената му по "construction cost", а не по "overnight cost", като разликата за АЕЦ между двете е обикновено в пъти. Чудно е как специалисти, подписвали договори за милиарди не знаят това. Подписването на договори за Белене без да се знае цената му е престъпление за безстопанственост и безотговорност с огромни суми на данъкоплатците.

HSBC много добре знаят как се изчисляват проекти за милиарди, включително и АЕЦ, чието строителство и експлоатация продължават десетилетия. Те го правят ежедневно. Въпреки, че не личи голямо напрягане срещу няколкото им платени милиона, HSBC са си изчислили напълно коректно всичко съобразно всеприетата методология.

Да се твърди, че HSBC не могат да изчислят добре проекта срещу няколко милиона, а Станишев и Румен Овчаров могат наум, е доста примитивно. За неверниците обаче може да кажем, че до цена близка до тази на HSBC са достигнали по по-груб начин и бившия руски зам.-министър на атомната енергетика Булат Нигматулин, Красен Станчев от ИПИ и Института за Енергиен Мениджмънт. Всеки би могъл да достигне близо до тази цена, примерно с различни калкулатори на интернет за разпределение и изплащане на заеми, но се изискват поне познания за изчисляване на сложна лихва. Познания за умножение по две и сумиране с "нещо отгоре" и че имало термин "overnight" цени на реактори не са достатъчни.

Твърдящите, че HSBC не са ни дали това което сме поръчали трябва да разберат, че не е прието официалните доклади на фирмите да се придружават с учебници и сметки на чернова. В основите си тази методика е известна на всички големи инвеститори. В конкретния случай може да са използвани и програми и техники, които си остават собственост на фирмата, за да не могат примерно утре няколко хиляди българи да започнат да предлагат услугите на HSBC. Докладът е направен с цел запознаване на потенциални инвеститори, които при интерес могат да проверят всяка една цифра. Той не е направен за да обяснява каквото и да е на избиратели или да им предоставя възможност да търсят грешки в доклада с познанията си по алгебра.

По-скоро сме учудени от избраната дата на пуск - 1 Maрт 2017г. Може би от HSBC финансистите не са се замислили, че през ледения февруари в България строителен обект трудно се пуска и то за да се осигури ток за пренаситения пазар на ток през Април. Всеки ден забавяне би бил 2-3 милиона евро обаче, подобно на всяко авариино спиране на АЕЦ-а в последствие. Вижда се колко лесно Белене би прехвърлил рамките на бюджета си от 10 милиарда евро.

Интересно е също, че министър Добрев е приел тактиката да казва, че съобразно доладът на HSBC цената на тока от Белене ще е три пъти по-скъпа от тази на Козлодуй. Може би го прави за да не звучи у нас като луд или и сам той не вярва на числата. Тук ще заявим твърдо за цената на тока от Белене, че ще е най-вероятно пет пъти по-висока от тази на Козлодуй. Цената на тока от Козлодуй е 42лв/МВч. Според доклада на HSBC (стр.11) цената ще е между 150 и 300лв/МВч. Това съвсем не означава, че минималната стойност от 150лв, която е по-скоро 4 пъти по-висока от 42лв, ще бъде достигната с някакви идеални строителни дейности в срок и голям късмет за получаване на заеми при изключително ниски лихви. Едно кратко твърдение за "5 пъти" по-висока цена е много по-реално, вероятно и коректно.