Митовете за АЕЦ Белене
Мит 4: Модерните ВЕИ няма как да заменят и един АЕЦ


По медиите се тиражират най-откровенни лъжи за модерните ВЕИ от ядреното лоби. Най-популярни от тях са следните:

  • Енергията от ВЕИ е безумно скъпа. Подложени на тези твърдения са основно хора които не могат да си представят ни най-малко изменение на цени във времето. Днес най-скъпа е енергията от нови АЕЦ. Тя е вече много по-скъпа от тази от въглища. В над 50 държави в света, в зависимост от климатични условия, природни ресурси и икономическа обстановка токът от нови АЕЦ е вече много по-скъп от този от вятър и слънце. По-важното е, че докато токът от нови АЕЦ постоянно поскъпва и ще поскъпва поради скъпите метали, заплати на висококвалифицирани инженери, ядрени отпадъци и т.н. цената на ток от слънце и вятър не е спряла да пада и ще продължава да с по над 10% на година последните години.

    При цена от 120EUR/MWh ядрената енергия вече е много по-скъпа от "скъпата" вятърна енергия. На търг през 2016г в Мароко вятърната енергия е паднала до 54лева/MW, което е над 4 пъти по-евтино от енергията на нова ядрена мощност. Цената от 120EUR/MWh е по-висока вече и от цената на ток от много фотоволтаичните централи, особено в по-южните държави. В Дубай през 2016г търг за фотоволтаична централа е спечелен при цена на тока от едва 52лв/MWh. В Испания и Италия дотациите за фотоволтаици просто са премахнати, като иннсталациите им продължават. Цената само за последните 5 години на фотоволтаичните панели се е сринала 4-5 пъти, докато цената на ядрените реактори за последните 10 години е нарастнала 3 пъти. Някои смятат, че цената на панелите спада благодарение на евтиния китайски труд и е достигнато дъното. Това съвсем не е вярно. Цената на труда в Китай постоянно нараства, а цената на панелите пада поради усъвършенстване на технологиите да се произвежда с 1кг силиций все повече и повече квадратни метри панели, при това с по-голяма усвояемост на слънчевата радиация.


  • Сравнява се често най-големия недостатък на определено ВЕИ с АЕЦ, докато модерните ВЕИ са вече една дузина. През 2015г произведеният ток от биомаса в Европа е 3.49% което са 120ТВч, а АЕЦ Козлодуй е произвел 14.3ТВч. Геотермалните централи, които заемат все още само 0.5% от производството на ток претърпяха скоро развитие до Enhanced Geothermal Systems (EGS). Те не се нуждаят от наличие на геотермални води тъй като водата при тях се инжектира от външен източник. Те могат да осигуряват непрекъснат ток навсякъде и ресурсът им е практически неограничен. Новите технологии като водни миркоцентрали, получаване на ток от вълни и приливи, "smart grid", "clean coal" и т.н. стават все по-конкурентноспособни и агресивно откъсват дял от пазара на АЕЦ всяка изминала година.


  • Новите ВЕИ нямали мощност. В ЕС ядрени държави като Германия, Испания и Великобритания вече произвеждат много повече ток от слънце, вятър и биомаса и напълно опровергават този мит. Това важи и за огромна енергетика като тази в Китай където работят 37 ядрени реактора но с "безкрайната си мощност" те произвеждат едва 3% от тока там. Всъщност в целия свят АЕЦ произвеждат едва 10% от тока и ако бъдат затворени всичките едва ли ще се усети някакъв шок.


  • Слънчевите панели заемали толкова много площ, че трябвало да покрием няколко пъти земята с панели за да произвеждаме сегашния ток. При използване на калкулатор, вместо на философски подход се установява съвсем друго. За България ако се покрие едва 0.6% от територията тя би могла да произвежда сегашите 42ТВч годишно само от фотоволтаици. Отделно трябва да отбележим, че първо никой не се стреми към производство на ток само от фотоволтаици и второ тези фотоволтаици могат да се поставят и върху покриви и съвсем запустели и ненужни земи, дори и в морето. Фотоволтаици могат да се инсталират във всякакъв размер и мощност, близко до консуматорите и достъпа до тях не е ограничен както при ядрените съоръжения. Счита се всъщност, че АЕЦ имат дял 11% в произвеждания ток, но чувствително по-малко в потребявания ток, тъй като те винаги са много далече от консуматорите и загубите макар и в малки проценти могат да променят дела от 11% на под 10%


  • Единственото останало реално предимство на АЕЦ спрямо слънчевата и вятърната енергия днес е, че осигуряват непрекъснат ток. Въпросът е какво да се прави при липса на вятър и слънце. В САЩ при наличие на шистов газ нямат никакъв проблем. В други европейски страни с много газови централи като в Англия също нямат проблем. При нас положението е по-сложно при наличието само на скъп руски газ. Проблемът обаче е преодолим с комплекс от по-сложни мерки, което го доказват на практика вече много държави с голям дял на производство на ток от модерните ВЕИ като Дания през 2016-та е произвела 62.28% от тока си от модерни ВЕИ, Португалия - 28.02%, Германия - 26.34%. Испания - 24.91% и в нито една от тези държави токът не е спирал повече отколкото у нас.

    В България все още има много проблеми пред ВЕИ - изграждат се много скъпо, с много корупция, все от "избрани" хора. Силните лобита на ТЕЦ и АЕЦ оформят общественото мнение в своя полза, а лобитата на ВЕИ се интересуват главно да подсигурят високи цени на ВЕИ за днес и утре, без да им се противопоставят и да се интересуват за по-далечното бъдеще на страната. Всичките тези проблеми обаче вече отпадат или ще отпаднат доста скоро.