Митовете за АЕЦ Белене
Мит 3: Ядрената енергетика е в криза, но е в началото на ренесанс


За да прикрият тоталния колапс на ядрената енергетика за последните 20 години, световното ядрено лоби използва елементарно изопачаване на термини. Фактът например, че "някой си в някоя държава е казал, че може да се построи реактор там" се описва с "тази държава възнамерява да строи". Този термин, чрез платени статии и лобисти после много бързо се заменя с термина "ще се строи" и дори със "със строи се", когато никой и никъде не е виждал строежа на реактора за който се говори. Реактори, чиито строеж е замразен от по над 30-40 години се представят като във фаза на някакъв интензивен и бурен строеж. Някой такъв "замразен" реактора пък в подобна фаза, който ако случайно някога би бил завършен за да се минимизират загубите от строежа му, не би давал и 0.1% от тока на определна държава, дава основание на ядреното лоби да казва, че тази държава "строи интензивно АЕЦ". След като събере няколко примера на подобни реактора в света, от които ядреното лоби трябва да се срамува, вместо да се хвали с тях, то ги обобщава като един велик процес, наречен "ядрен ренесанс". Надеждата му е хората да се вдъхновят от термина, без да разберат до какво жалко ниво е паднал строежа на нови ядрени реактори в света и колко силно са пресъхнали инвестициите в тях във всички държави където има реален свободен пазар на инвестиции и енергия.

Строежът на нови ядрени реактори в света не е прекъснал напълно, но не защото те са все още конкурентни на свободния пазар, а защото все още могат да се пробутат в държави итересуващи от тяхното военно приложение, в държави без свободен пазар където не става ясно колко струват дори и след завършаването им, и в държави където може да се пробута някой и друг реактор, чрез корупция и първоначални лъжливи обещания за тройно по-ниска от реалната им цена.


Нека разгледаме по-долната таблица на реакторите, отбелязвани от ядреното лоби, като такива в строителна фаза с "Under Construction". Потрудили сме се да извадим и годината на започването им срещу тях.

Нека погледнем положението в Европа, тъй като непрекъснато ни се натяква, за да се докосва патриотичната струна на българина, че в Румъния и Турция се строят АЕЦ и ние ако не си направим, ще внасяме ток от тях. Строителството на АЕЦ из цяла Европа било също в разцвет.

Очевидно е, че нито в Турция нито в Румъния има реактори "в строеж", или ако има такива те се строят незаконно без да е уведомена МААЕ. Това би било изключителен риск за тези две държави, тъй като в деня в който се разбере това официално, тези обекти биха могли да бъдат атакувани от самолети на НАТО.

Таблицата показва ясно, че почти няма реален текущ строеж на АЕЦ в Европа. Има само два реактора, един във Финландия - Olkiluoto-3 и един във Франция - Flamanville-3. И двата реактора се изграждат от Areva и строежът им е в трагично състояние. И двата са закъснели с по над 4 години и са оскъпени вече почти три пъти над първаночалната оферта с обещания за евтин ядрен ток. Акциите на Areva са се сринали с 88% и фирмата едва ли ще има възможност да строи друг реактор в Европа. На 19 ноември 2012 Reuters съобщава, че Areva ще се занимава със строителството на вятърни централи в морето на Шотландия. Ако разбира се не фалира напълно дотогава.

Areva не е единствената фирма за строеж на нови реактори с тази съдба. Акциите на EDF са паднали също в пъти. За първи път през 2012г всеки месец, ядрена Франция се явява нетен вносител на ток от Германия. По-придвидливите фирми се оттеглят от АЕЦ доста по-рано, като Siemens които плащат 650 милиона евро на Areva за да се махнат от този затънал бизнес завинаги. Немският гигант RWE се оттегля от Белене и от Черна вода в Румъния, както и от проектът Horizon. Проектът Horizon е стартиран, за да замени 8 стари реактора в Англия. RWE заявявя през юни 2012, че затварят напълно отдела за нови ядрени мощности и откриват нов за фотоволтаични централи. От Horizon се оттегля и E.ON. След суетене на китайски и руски фирми около проекта Horizon и оферти за цената на тока е ясно, че Англия по-скоро няма да замени старите си яддрени мощности. Поради оценки за финансова неизгодност е прекратен напълно и проект за АЕЦ на RWE с EDF в Холандия.

В таблицата се виждат и по два реактора "в строеж" в Словакия и Украйна. Датите на започването им няма да ги видите накуп на сайтовете на ядреното лоби, но винаги може да се издирят. В Словакия реакторите са започнати 1985-та, а в Украйна 1986г, което не се нуждае от коментар.

Други реактори "в строеж" в цяла Европа просто няма. Румънските реактори "Черна вода 3 и 4", които бяха доскоро в този списък, просто са изпаднали от него, тъй като Румъния търси дълго инвеститори на мястото на RWE, но такива явно няма.

При затъването на Areva и EDF във Франция, президента Франсоа Оланд, който е избран и защото обещава да удари ядреното лоби, е заявил, че до 2025 трябва да се закрият 24 от работещите там 58 реактора и да се намали дяла на производство на ток от АЕЦ от 75% на 50%. В другите западни "ядрени" държави ситуацията е много подобна. В Белгия е взето решение до 2025г да бъдат затворени всичките 7 реактора, даващи 54% от тока й в момента. Швейцария е взела решение да затвори всичките си 5 реакторa до 2034-та, а Германия до 2022г.

Политпросветниците на БСП и псевдопатриотични партии много обичат да разпространяват един слух, че в Турция се строи АЕЦ с който докосват една много тънка струна у много българи. В Турция нищо не се строи. Договарянията за АЕЦ AKKUYU които са започнати още през 1970г, наистина са в някъкав оживен етап в момента и се говори за поредното започване на АЕЦ най-рано през 2016г, че дори и на втори АЕЦ след това. Ердоган и енергийният му министър наистина показват слабост към нови ядрени реактори, въпреки че не е ясно дали това е поради икономическата изгода или възможността на всяка държава да се сдобие с ядрено оръжие чрез тях. За разлика от България, Турция също изпитва сериозен недостиг на ток, при който всяка държава би склонила да заплати и доста висока цена за производството му. През април 2015г цената на тока след много преговори е достигнала 123.50USD/MWh, което е 221лв/МВч Това е цена на ток на едро, без данъци и без разноски за пренос. Ако добавим и тях, вероятно "евтиният ядрен ток" от тази централа ще достига на цена от 35ст/КВч до своите потребители. Не 3.5 стотинки, каквато цена ни се внушава с цената на тока от Козлодуй, а 35 стотинки! Интересното в случая е, че този "доходоносен бизнес" може да остави губеща както турската, така и руската страна, дори и при тези цени на изкупуване на тока. Това е бизнес от вида "lose-lose". Русия трябва да отпусне много милиарди от бюджета си за фиансиране на този проект. Макар и при силно засекретени финансови параметри на всички ядрени проекти, в Русия се чуват много силни гласове на депутати и специалисти в тази област тeзи дотации да бъдат спрени. Като капак на финсовите проблеми около тази "строяща се" вече 40 година централа може да се добави изключително високата сеизмичност на района, доказана със земетресенията от последнитe години както и преобладавщо янтиядрените настроения сред турците. Според изследване на вестник Хюриет, 67% от турците са против АЕЦ.

Никакъв ренесанс не се очаква и в Дания, Испания или Португалия, които вече произвеждат над 25% от тока си от вятър и слънце. В Италия и Латвия хората вече гласуваха с твърдо "Не" на референдуми, като в Италия "не" преди две гоини казаха 95% от гласувалите.


В Африка и Латинска Америка почти няма АЕЦ. В Австралия те са също забранени на практика, въпреки че държавта притежава най-големите запаси на уран в света. В Канада строежът на нови реактори също е престанал много отдавна.

В САЩ се строи един нов реактор - Watts Bar-2, завършен на 55% и започнат 1973 година! Много интересно как интелигентни хора като ядрените специалисти не са могли да намерят по-подходяща дума за такива реактори, които не са един и два в таблиците които размахват. През 2013 година е дадено разрешение за строеж на още 4 реактора, но те са с огромни финансови проблеми и не е ясно дали някога ще бъдат завършени. При това САЩ едва ли ще допуснат да останат първи в сета без ядрен реактор по чисто военно-политически съображения. Икономическата среда, дори за старите ядрени реактори в САЩ е тъжна, и поради шистовата революция 4 стари реактора, дори с лиценз за още дълги години работа, през 2013-та просто затвориха. След Фукушима, освен че общественото мнение се настройва песимистично в сигурността на ядрената енергетика, формалните изисквания към АЕЦ се вдигат и цената им става непоносимо висока. Един от експертите в САЩ заявява просто, че "ядрената енргетика е на смъртно легло"


От таблицата по-долу се вижда, че последният остров на спасението за АЕЦ са останали основно 4 държави - Китай, Индия, Русия и Южна Корея.

30 от всички строящи се 64 реактора в момента са в Китай, което на пръв поглед оставя впечатление, че там наистина има подем. До края на 2012 година обаче в Китай има изградени 75,000MW мощности от вятърни централи, които произвеждат над два пъти повече ток от сегашните им АЕЦ с мощност 11,796MW. До 2020 година плановете на Китай са да има около 300GW, които ще произвеждат и тогава много повече ток от техните АЕЦ. Само водната им ценрала Three Gorges Dam има мощност 22,500 MW и произвежда над 80TWh ток годишно. Просто мащабите там са много големи. След аварията във Фукушима Китай спря временно строежа на всичките си АЕЦ и реши да не започва строителството на голяма част от планираните си АЕЦ.Всъщност, работещите в момента 14 ядрени реактори в Китай, произвеждат само 1.8% от всичкия ток и след като прецъфти заложеният преди години "бум на АЕЦ" към 2015-та година, ядрената енергетика в Китай едва ли ще достигне някога дял от над 5%.

В Индия ситуацията е много подобна на тази в Китай, в мащаба на двете икономики. Индия има обаче производство под 500KWh на човек от населението, 12 пъти по-малко от България и двете държави няма защо да се сравняват. Там се заявяват интерес да се строят АЕЦ, ако има кой да ги направи. Индия обаче още не е платила на САЩ електроцентралата Dabhol с мощност от над 2000МВ и построена преди повече от 10 години, така че няма опашка от инвеститори за подобен пазар.

Най-интересна е ситуацията с Русия. В Русия няма свободен пазар на ток и е трудно да се каже колко печеливши са новоизграждащите им АЕЦ. При това Русия трудно ще се прости с традициите си и гордостта си, че е строяла АЕЦ и навън. Налице са обаче изказвания на много висши служители, че това все повече затоморзява бюджета на Русия, а при спиране на субсидиите "иновативната" и "напреднала" руска ядрена енергетика ще трябва да се откаже от инвестиции в строеж на нови ядрени блокове, подобно на RWE, Simens, Areva и другите им западни колеги. Най-вероятно при Белене не става въпрос за сложна политика и руска гордост, а руската ядрена енергетика иска да вземе последни пари, преди да потъне, докато политиците и медиите просто помагат срещу комисионни.


реактор в строежтипMW започнатдържава
    Europe
Olkiluoto-3PWR-EPR1600Under Construction2005Finland
Flamanville-3PWR-EPR1600Under Construction2007France
Mochovce-3PWR-VVER V213440Under Construction1985Slovak Republic
Mochovce-4PWR-VVER V213440Under Construction1987Slovak Republic
Khmelnitski-3PWR-VVER V392B950Under Construction1986Ukraine
Khmelnitski-4PWR-VVER V392B950Under Construction1987Ukraine
  North & South America
Atucha-2PHWR-PHWR KWU692Under Construction1981Argentina
Angra-3PWR-PRE KONVOI1245Under Construction2010Brazil
Watts Bar-2PWR-W(ICECND)1165Under Construction1973USA
Summer-2PWR-AP10001117Under Construction2013USA
Summer-3PWR-AP10001117Under Construction2013USA
Vogtle-3PWR-AP10001117Under Construction2013USA
Vogtle-4PWR-AP10001117Under Construction2013USA
    Asia
Fangjiashan 1PWR1000Under Construction2008China
Fuqing-1PWR1000Under Construction2008China
Hongyanhe 2PWR1000Under Construction2008China
Ningde 2PWR1000Under Construction2008China
Yangjiang-1PWR1000Under Construction2008China
Fangjiashan 2PWR1000Under Construction2009China
Fuqing-2PWR1000Under Construction2009China
Haiyang 1PWR1000Under Construction2009China
Hongyanhe 3PWR1000Under Construction2009China
Hongyanhe 4PWR1000Under Construction2009China
Sanmen-1PWR1000Under Construction2009China
Sanmen-2PWR1000Under Construction2009China
Taishan 1PWR1700Under Construction2009China
Yangjiang-2PWR1000Under Construction2009China
Changjiang 2PWR610Under Construction2010China
Fuqing-3PWR1000Under Construction2010China
Changjiang 1PWR610Under Construction2010China
Fangchenggang 1PWR1000Under Construction2010China
Fangchenggang 2PWR1000Under Construction2010China
Haiyang 2PWR1000Under Construction2010China
Ningde 3PWR1000Under Construction2010China
Ningde 4PWR1000Under Construction2010China
Taishan 2PWR1700Under Construction2010China
Yangjiang-3PWR1000Under Construction2010China
Shandong ShidaowanHTR-PM210Under Construction2011China
Fuqing-4PWR1000Under Construction2012China
Tianwan-3 PWR1050Under Construction2012China
Yangjiang-4PWR1000Under Construction2012China
Lungmen-1BWR1300Under Construction1997China-Taiwan
Lungmen-2BWR1300Under Construction1997China-Taiwan
Kudankulam-2PWR917Under Construction2002India
Kudankulam-1PWR917Under Construction2002India
Kalpakkam (PFBR) - demoFBR470Under Construction2004India
Kakrapar-3PHWR630Under Construction2010India
Kakrapar-4PHWR630Under Construction2010India
Rajasthan-7PHWR630Under Construction2011India
Rajasthan-8PHWR630Under Construction2011India
Shimane-3BWR1325Under Construction2007Japan
OhmaBWR1325Under Construction2010Japan
Chasma-3 (Chasnupp-3)PWR-CNP300315Under Construction2011Pakistan
Chasma 4 (Chasnupp-4)PWR-CNP300315Under Construction2011Pakistan
Beloyarsk-4FBR789Under Construction2006Russia
Lomonosov 1 - demoPWR32Under Construction2007Russia
Lomonosov 2 - demoPWR32Under Construction2007Russia
Novovoronezh II-1PWR1114Under Construction2008Russia
Leningrad II-1PWR1085Under Construction2008Russia
Novovoronezh II-2PWR1114Under Construction2009Russia
Rostov-3 (Volgodonsk-3)PWR1011Under Construction2009Russia
Leningrad II-2PWR1085Under Construction2010Russia
Rostov-4 (Volgodonsk-4)PWR1011Under Construction2010Russia
Baltic 1PWR1109Under Construction2012Russia
Shin Wolsong-2PWR960Under Construction2008South Korea
Shin-Kori-3PWR1340Under Construction2008South Korea
Shin-Kori-4PWR1340Under Construction2009South Korea
Shin-Hanul-1PWR1340Under Construction2012South Korea
Shin-Hanul-2PWR1340Under Construction2012South Korea
Barakah 1PWR-APR14001345Under Construction2012UAE
Barakah 2PWR-APR14001345Under Construction2013UAE