Митовете за АЕЦ Белене
Мит 1: Токът от АЕЦ е евтин


Това е първата и най-голяма заблуда, поддържана у нас. Истината е, че от всеки нов ядрен реактор, чието строителство би започнало днес, токът би бил изключително скъп, по-скъп от този произвеждан от въглища и ВЕЦ и дори от считаните до скоро източници като вятър и фотоволтаици.

На първо място за да заблуди хората ядреното лоби у нас е пуснало мантрата "ядрения ток е евтин". За кой ядрен ток говорим? За този от Козлодуй или от Белене? Цената на този от Белене би била около 6 пъти по-висока на този от Козлодуй и това би трябвало да внесе някаква разлика. Няма ток в света от два различни АЕЦ-а строени по различно време който да е на една и съща себестойност. Често ядрените лобисти дори го знаят това и предпочитат да казват не "ядрения ток е евтин", а "вижте цената на тока от Козлодуй" внушавайки, че и тази от нов адрен реактор би била същата. Тя обаче няма как да е ни най-малко такава и ето защо:

  • Цената на тока от АЕЦ се определя главно от стойността на началната инвестиция, която при АЕЦ е около 70%. Поради политическите събития у нас около 1990-та година и свръхинфлацията стана възможно тази инвестиция бързо да се отпише от счетоводните книги, след което да плащаме тока от Козлодуй само въз основа на текущите разходи. Кой е платил начлната инвестиция не можем да кажем точно. Вероятно тези които платиха и кредитите на кредитните милионери, т.е. пак обикновените данъкоплатци но не точно чрез цената на тока е чрез гладуване за да се изплатят големите дългове на България. Ако бяхме построили по тази начин фотоволтаици и вятърни централи сега можехме да имаме от тях ток дори без пари. За АЕЦ в Белене това няма как да стане. Ето защо трябва да умножим грубо цената на тока от Козлодуй по четири поне за да се доближим до цената на тока от Белене.


  • Съществуват различни митове зародили се още при изграждането на първите АЕЦ 60-те години в САЩ, че с една шепа уран ще може да се осигури безкрайно много и евтина енергия на света. Тези идеи се прихващат и от съвецката власт, влизат в програмите на КПСС и БКП и се изучават 7-те години и в нашите училиша като са се набили в главите на много хора. През 2016г АЕЦ в света са произвели малко над 10% от електроенергията в света като годишно отделят над 11,000 тона високо радиоактивни отпадъци за които не е измислен сигурен начин за складиране. Каква е цената на тока от тези АЕЦ? Нашето ядрено лоби и тук действа с внушения "вижте ги, дават ток на свободния пазар и не ги затварят". Така е. Но никой не посочва, че животът на тези АЕЦ е много дълъг и ако вземете дългия им списък ще видите, че изграждането им на Запад е почти преустановено преди 20-30 години и то точно по финансови причини. Няма как да правим заключения за цената на тока от Белене по един реактор, чието строителство е започнало през 1980-та година. Може да кажем само, че тя ще е много по-висока, вероятно в пъти. Един реактор хилядник ако 2000-та година е струвал с пълното му изграждане към 2 милиарда евро, през 2015-та година струва около 6 милиарда евро. Това е поскъпване много над нормалната инфлация тъй като изискванията за сигурност са се повишили много, а с тях и сложността на реакторите. В реакторите има много чернии цветни метали които са поскъпнали също много. Заплатие на висококвалифицираните кадри за АЕЦ са нарстнали също много над инфлацията.


  • В цената на тока от Козлодуй не се отчитат явно фактори които се поемат от държавата и данъкоплатците неявно, като те са доста и струват много - това са огромните суми за затварянето на реакторите, застраховката при голяма авария, застраховката за финансов риск от това реактора да не бъде завършен и да строителството му да продължи с десетилетия, застраховка за временни спирания, застраховка за спиарания поради поилитически и екологични съображения, складиране на ядреното гориво. Държавата поема дори и дребните разходи като тези за участието на ядрените ни специалисти в международни конференции и проверки на АЕЦ по света. При някое по-сериозно неблагоприятно за Белене събитие, дори не на аваря като във Фукушима, а просто липса на пазар за тока, малката ни държава може направо да фалира, да се изравним по стандарт със Зимбабве и да изживеем още един отвратителен "преход".


  • Доста е трудно да видим конкретни числа за цената на тока от нови АЕЦ в ЕС тъй като такива просто не се строят и все пак можем да намерим няколко оскъдни примера при които виждаме цени между 110-120 евро/МВч. В предварителен договор за АЕЦ Akkuyu в Турция още преди 6 години Русия е предложила ток на цена от $123.50/МВч, като вече има анекси с опция за оскъпяване. За АЕЦ Hinkley Point C във Великобритания е предложена пък цена от ?92.50/MWh (110 EUR/MWh) с гарантирано изкупуване за 35 години. Според доклада за Белене на HSBC цената на тока му би била между 75 и 150 евро/МВч. Поради неграмотност ли или някаква неувереност, дори ГЕРБ които спряха проекта поради безпаричие, постоянно повтарят най-ниската цена от 150лв/МВч която е просто една нереална розова мечта. Опитът в целия свят още от 50-те години на миналия век е, че почти всеки АЕЦ закъснява и се оскъпява много и то в пъти. Има само още два нещастни ядрени реактори в ЕС в строеж - един във Франция и един във Финландия за които токът по проект е трябвало да бъде към 35 евро/МВч, за които ще споменем по-нататък, но и на двата бюджетът вече е оскъпен 3-4 пъти и себестойността на тока им няма как да бъде под 110 евро/МВч. Тук трябва да отбележим и че пазараната цена на тока в ЕС и САЩ расте доста по-бавно от инфлацията през последните 15 години, първо защото не всичкият ток се произвежда само от АЕЦ, както е в мечтите на ядреното лоби и второ защото новото интензивно индустриално развитие не изисква значително нарастване на потреблението на ток. Това означава, че няма никаква гаранция, че скъпият ток на един новоприсъединен реактор днес би се оказал евтин поне в бъдеще след 20 или 30 години.


  • Използавт се и по-елементарни начини за внушения сред по-елементарния електорат, който съвсем нищо не разбира от АЕЦ но "много разбира" от политика. Твърди се, че на запад всички са някакви слабоумни екоактивисти, съгласни да плащат в пъти повече, но да не използват "евтиния ядрен" ток. Възможно е да има някакви части от процента и такива хора но истината е, че сериозните банкери, капиталисти и специалисти по енергетика не желаят вече да влагат и един долар в загиващата ядрена енергетика и безумно скъпите нови ядрени реактори. Истината е, че те имат пари, точно защото не биха ги вложили в глупости като нови АЕЦ, а не обратното. От централите на БСП и Атака дори не считат за нужно да дават понякога и такива сложни обяснения, а направо обясняват на електората си, че "САЩ и ЕС" искат да ни смачкат, да останем една изостанала технологично нация която да купува ток от Турция. АЕЦ не са се променили много в основата си последните 30-40 години и да се обявяват за нещо високо технолгично е просто проява на невежество на всякакви долнопробни политици.